Σε όλους έχει συμβεί, οπότε όχι πανικός! Ναι το χαλί σας μπορεί να λερώθηκε αλλά υπάρχει λύση!
Σε κάθε περίπτωση για άμεσα αποτελέσματα το ιδανικό θα ήταν η απομάκρυνση των λεκέδων όσο είναι ακόμα φρέσκοι, χωρίς να παίζει ρόλο η ποσότητα ή το είδος του λεκέ.
Πάντα χρησιμοποιούμε καθαρό χαρτί κουζίνας ταμποναριστά κατευθυνόμενοι από τα άκρα του λεκέ προς το κέντρο μέχρι να απορροφηθεί.
Αν παρόλα αυτά μείνει κάποιο υπόλειμμα στο πέλος του χαλιού/μοκέτας πράττουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή όπου συνήθως περιλαμβάνει σαμπουάν αραιωμένο με χλιαρό νερό.
Για την αντιμετώπιση των δύσκολων λεκέδων όπως ο καφές, τα αναψυκτικά, η μπύρα και το αλκοόλ συνιστάται η χρήση σαμπουάν με ξύδι και νερό. Ότι αφορά το λάδι και το αβγό αν δεν βγαίνουν με απλό σαμπουάν προσθέστε και εδώ λίγο ξύδι με νερό. Κάποια άλλα φαγώσιμα που θα πρέπει να δώσετε προσοχή είναι το βούτυρο για το οποίο θα πρέπει να στρατολογήσετε το σίδερο και μάλιστα σε θερμοκρασία τουλάχιστον 60C πάνω από ένα ύφασμα και στη συνέχεια να πλύνετε με σαμπουάν ξύδι και νερό.
Τόσο μεγάλο πρόβλημα ωστόσο δεν θα σας δημιουργήσουν η μαρμελάδα και το μέλι αφού με λίγο χλιαρό νερό και ένα πανάκι έχετε τελειώσει τη δουλειά σας.
Σε άλλες κατηγορίες μετέπειτα ακολουθείτε μια πιο χρονοβόρα διαδικασία όπως στη περίπτωση της τσίχλας που πρέπει να χρησιμοποιήσετε απαραίτητα ένα ειδικό προϊόν αφαίρεσης λεκέδων και στη συνέχεια να καλύψετε με πάγο έως ότου σκληρύνει η τσίχλα και να την απομακρύνετε με μαχαίρι ή κουτάλι προς την κατεύθυνση της τρίχας. Στο γράσο από την άλλη μεριά συνιστάται η χρήση καθαρού αλκοόλ.
Περιμένετε μέχρι να εξατμιστεί κ έπειτα καθαρίστε με τον γνωστό τρόπο(σαμπουάν,νερό,ξύδι). Στην περίπτωση τώρα του βερνικιού η λύση είναι φυσικά το ασετόν, το οποίο μαλακώνει το ύφασμα κ έτσι μπορούμε να το απομακρύνουμε άνετα με νερό.
Ελπίζουμε τα tips μας να σας φανούν χρήσιμα και να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε λεκέ στα χαλιά σας! Περιμένουμε και τα δικά σας tips!