Πριν από 125 χρόνια, ο Πύργος του Άιφελ άνοιξε επίσημα για το κοινό στο Παρίσι μετά από 2 χρόνια, 2 μήνες και 5 ημέρες που διήρκησε η κατασκευή του.
Ηταν η πύλη το 1889 στο Exposition Universelle (Παγκόσμια Έκθεση), προς τιμήν της 100ης επετείου από την κατάληψη της Βαστίλης, και συνεχίζει να έχει αντίκτυπο παγκοσμίως μέχρι και σήμερα.
Προς τιμήν της επετείου από την επίσημη έναρξη του διάσημου αυτού μνημείου που είναι πόλος έλξης για πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο, έχουμε φτιάξει μια λίστα με 13 ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τον Πύργο του Άιφελ που ο καθένας είναι καλό να γνωρίζει!
1. Ο Πύργος του Άιφελ δεν ήταν το πνευματικό τέκνο του Gustav Eiffel.
Το είχε αναθέσει στους ανώτερους μηχανικούς του Maurice Koechlin και Emile Nouguier όπου και σχεδίασαν το κτήριο. Ο Gustav Eiffel δεν ενδιαφέρονταν και πολύ για το έργο, αλλά έστειλε τους μηχανικούς του στον Stephen Sauvestre τον επικεφαλή του αρχιτεκτονικού τμήματος της εταιρείας κατασκευής. Με τις αλλαγές του Stephen Sauvestre ο Άιφελ πήρε πίσω τα τελικά σχέδια και απέκτησε το δικαίωμα του διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
2. Ο Πύργος του Άιφελ σε αριθμούς: απασχόλησε 300 εργαζόμενους, αποτελείται από 18.038 κομμάτια από σφυρήλατο σίδηρο, έχει 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια, ζυγίζει 10.000 τόνους και είναι 984,25 μέτρα ψηλός.
3. Ο πύργος χτίστηκε ως σύμβολο της σύγχρονης επιστήμης. Άλλωστε και ο ίδιος ο Άιφελ είχε πει, «δεν είναι μόνο η τέχνη της σύγχρονης μηχανικής, αλλά και ο αιώνας της βιομηχανίας και της επιστήμης στον οποίο ζούμε». Εκείνη την εποχή που ο πύργος χτιζόταν, μια άλλη τεχνολογία ήταν ακόμη στην αρχική της φάση, η φωτογραφία. Καθώς ο πύργος κτιζόταν, πολλοί φωτογράφοι κατέγραψαν μια σειρά από φωτογραφίες για να δείξουν τον τρόπο κατασκευής του πύργου.
4. Ο Πύργος του Άιφελ ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο μέχρι το 1930, όταν στη Νέα Υόρκη το Chrysler Building αυξήθηκε έως τα 1.046 πόδια και ο Πύργος έχασε τον τίτλο του.
5. Οι Ανελκυστήρες στον Πύργο του Άιφελ δεν λειτουργούσαν αρχικά. Στις 6 Μαΐου, όταν επιτράπηκε η είσοδος του πύργου στο κοινό, οι 30.000 επισκέπτες έπρεπε να σκαρφαλώσουν 1.710 βήματα για να φτάσουν στην κορυφή. Έτσι οι ανελκυστήρες τέθηκαν τελικά σε λειτουργιά στις 26 Μαΐου.
6. Οι κάτοικοι στο Παρίσι αρχικά μισούσαν τον Πύργο του Άιφελ, αποκαλώντας την κατασκευή μια αηδία. Οι εφημερίδες λάμβαναν επιστολές που έλεγαν ότι ο Πύργος δεν ταιριάζει στην αισθητική της πόλης. Επίσης υπήρχε και μια ομάδα καλλιτεχνών που απέρριψαν το σχέδιο από την αρχή. Λέγετε ότι ο νομπελίστας Guy de Maupassant είπε ότι μισούσε τον πύργο, αλλά έτρωγε στο εστιατόριο του κάθε μέρα μεσημεριανό. Όταν ρωτήθηκε γιατί , ο Maupassant απάντησε ότι ήταν το μόνο μέρος στο Παρίσι που δεν μπορούσε να δει τον Πύργο!
7. Αλλάζει το ύψος του ανάλογα με την εποχή. Επειδή είναι φτιαγμένος από σφυρήλατο σίδερο, το μέταλλο του πύργου διαστέλλεται όταν εκτίθεται στον ήλιο του καλοκαιριού, προκαλώντας μια αύξηση ύψους έως και 6,75 ίντσες.
8. Ο Πύργος του Άιφελ ήταν μόνο για να υπάρξει για 20 χρόνια, αλλά ο γαλλικός στρατός και η κυβέρνηση άρχισαν να τον χρησιμοποιούν για ασύρματη επικοινωνία και αργότερα για τις τηλεπικοινωνίες. Όταν η άδειά του έληξε το 1909, ο Δήμος του Παρισιού αποφάσισε να τον κρατήσει.
9. Ο Πύργος του Άιφελ έχει δοκιμαστεί για πάρα πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετέδιδε ραδιοφωνικά σήματα και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα καλώδια του ασανσέρ κόπηκαν έτσι ώστε οι Ναζί να μην μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν (οι ανελκυστήρες φτιαχτήκαν όταν τα συμμαχικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη). Έχει αντέξει ακόμη και από μια πυρκαγιά στον τελευταίο όροφο του καθώς ενώ και από τα 250 εκατομμύρια επισκεπτών από όλο τον κόσμο που ανεβαίνουν στην κορυφή του για μια κλεφτή ματιά.
10. Ο Πύργος δεν είναι βαμμένος ένα ομοιόμορφο χρώμα. Είναι πιο σκούρος στο επάνω μέρος του και γίνεται σταδιακά πιο ανοιχτόχρωμος όσο κατεβαίνετε προς τα κάτω.
11. Κάθε 7 χρόνια 50-60 τόνοι χρωμάτων εφαρμόζονται για την προστασία του από τη σκουριά.
12. Δεν είναι μόνο ένα τουριστικό αξιοθέατο.Ο Πύργος του Άιφελ στεγάζει γραφεία εφημερίδας, ένα ταχυδρομείο, επιστημονικά εργαστήρια, ένα θέατρο και στο πρώτο επίπεδο λειτουργεί ένα παγοδρόμιο κάθε χρόνο.
13. Είναι το πιο επισκέψιμο επί πληρωμή μνημείο στον κόσμο, προσελκύοντας σχεδόν 7 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο (το 75% των οποίων είναι από άλλες χώρες).
Εδώ είναι η πλήρης ανάλυση:
Ετοιμάζεστε για ταξίδι στο Παρίσι; Δείτε εδώ τα καλύτερα αξιοθέατα στο Παρίσι!