Η ορειβασία με την πάροδο των χρόνων έχει αποκτήσει ολοένα και περισσότερους φίλους. Έτσι βλέπουμε τα σαββατοκύριακα τα περισσότερα βουνά της χώρας μας, να κατακλύζονται από φιλόδοξους ορειβάτες – πεζοπόρους (παλιούς και νέους).
Λίγο ο καθαρός αέρας, λίγο οι παραστάσεις που μπορεί να αλλάξει κανείς στο βουνό, λίγο το πάθος για την κατάκτηση της κορυφής, το βουνό αποτελεί μια φανταστική εξόρμηση από την πόλη.
Στο άρθρο μας αυτό σας παρουσιάζουμε 5 πεζοπορικούς – ορειβατικούς προορισμούς για να δοκιμάσετε της ορειβατικές σας αντοχές.
Η Δίρφυς
Στην καρδιά της Εύβοιας δεσπόζει το ψηλότερο βουνό της, η Δίρφυς (κορυφή Δέλφι, υψόμετρο 1.743). Καταλαμβάνει, μόλις, την 93η θέση στην υψομετρική κατάταξη των ελληνικών βουνών, Παρόλα αυτά, θεωρείται -και όχι άδικα- ως ένα από τα ωραιότερα και άγρια βουνά της Ελλάδας, με εντυπωσιακό ανάγλυφο, μεγάλη βιοποικιλότητα και ιδιαίτερο μικροκλίμα. Έλατα, δρύες, καστανιές, πλατάνια, φυλλοβόλα, σπάνια αγριολούλουδα, ρεματιές με τρεχούμενα νερά στολίζουν τις πλαγιές της Δίρφυς. Αναφέρεται ότι κατά την αρχαιότητα υπήρχε στην κορυφή της Δίρφυς ιερό της Διρφύας Ήρας. Αξίζει να αναφέρουμε πως το βουνό της Δίρφυς αν και δεν είναι μεγάλο σε υψόμετρο χτυπιέται σχεδόν πάντα από ισχυρούς ανέμους, ενώ οι ψυχροί βορειανατολικοί άνεμοι στους οποίους είναι εκτεθειμένο το αναγκάζουν νωρίς σε χιονοπτώσεις
Ο Γράμμος
Ο Γράμμος είναι ένα βουνό ασύγκριτης οικολογικής σημασίας. Είναι το τρίτο σε ύψος βουνό στην Ελλάδα και βρίσκεται στα σύνορα με την Αλβανία. Πάνω στη γραμμή των συνόρων σχηματίζεται ένα ιδιότυπο τόξο, που φιλοξενεί σχεδόν όλες τις ψηλές κορυφές του, όπως Κάμενικ (υψ. 2.041μ.), Γκόλιο (υψ. 1.934μ.), Μαύρη Πέτρα (υψ. 2.431μ.) καθώς και την ψηλότερη κορυφή του, που φέρει την ονομασία Τσούκα Πέτσικ (υψ. 2.520μ.) και πολλές άλλες ανώνυμες κορυφές. Από την Κορυφή των 2.520 μ. απλώνεται μια σειρά κορυφών, η οποία έχοντας νοτιοανατολική κατεύθυνση δημιουργεί διάφορα παρακλάδια με τις κορυφές Γκέσος (υψ. 2.166 μ.), Σταυρός (υψ. 2.031μ.), Κιάφα (υψ. 2.393μ.), Φαρμάκι (υψ. 2.139μ.), Σουφλικάς (υψ. 2.146 μ.), Επάνω Αρένα (υψ. 2.192 μ.), Κάτω Αρένα (υψ. 2.075 μ.) και πολλές άλλες που ξεπερνούν τα 2.000 μ.Όσον αφορά την φύση, θα πρέπει να σημειώσουμε πως στην περιοχή υπάρχουν παρθένα δάση οξιάς, δρυός, έλατου, καστανιάς, πλατάνου και πεύκου. Η περιοχή Φλάμπουρο είναι μία έκταση 13.000 στρ., η οποία δεν έχει υλοτομηθεί ποτέ και το δάσος της θεωρείτε μοναδικό. Στην καρδιά του Γράμμου, στην περιοχή Αρρένες σε υψόμετρο 1.740 μ., βρίσκεται μία λίμνη, η Δρακόλιμνη. Μέσα στα νερά της λίμνης ζει ο ‘αλπικός τρίτωνας’, ένα σπάνιο είδος υδρόβιου όπου, από τους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους, χαρακτηρίζεται ως ψάρι με πόδια, αφού περισσότερο μοιάζει με σαύρα παρά με ψάρι. Στα 2.350 μ. βρίσκεται μια δεύτερη λίμνη, το σημείο αυτό είναι το υψηλότερο στην Ελλάδα που υπάρχει λίμνη. Μέσα από τα βουνά του Γράμμου πηγάζουν δυο εκ των σημαντικότερων ποταμών της Ελλάδας, ο Αλιάκμονας και ο Σαραντάπορος.
Βαρδούσια
Είναι σύμπλεγμα βουνών που περιλαμβάνει το νοτιότερο άκρο της Πίνδου στη Στερεά Ελλάδα. Υψώνεται στα σύνορα των νομών Φωκίδας και Φθιώτιδας. Είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ρούμελης, μετά την Γκιώνα, με ύψος που φτάνει τα 2.495 μ. (κορυφή Κόρακας). Ο κύριος όγκος των Βαρδουσίων υψώνεται στα εδάφη της επαρχίας Δωρίδας του νομού Φωκίδας, ενώ μικρό τμήμα του στα βόρεια υπάγεται στο νομό Φθιώτιδας. Τα Βαρδούσια αποτελούνται από τρία συγκροτήματα κορυφών, το βόρειο, το δυτικό και το νότιο. Το βόρειο συγκρότημα χαρακτηρίζεται από ομαλές κορφές, το δυτικό παρουσιάζει πολλές απόκρημνες κι ανεξάρτητες μεταξύ τους κορυφές, ενώ το νότιο που είναι και το υψηλότερο, σχηματίζει μία απόκρημνη και μεγάλη σε μήκος κορυφογραμμή. Είναι από τις ελάχιστες οροσειρές της Ελλάδας που έχουν αλπικό χαρακτήρα. Η οροσειρά ορίζεται από τους ποταμούς Μόρνο, Εύηνο και Κοκκινοπόταμο και έχει πλούσια χλωρίδα. Μεγάλο τμήμα της επιφάνειάς της καλύπτεται από δάση ελάτης, βελανιδιάς και κέδρων ενώ στα εκτεταμένα υψίπεδα που σχηματίζονται ανάμεσα στις κορυφές βόσκουν μεγάλα κοπάδια προβάτων και γιδιών.
Η Χαράδρα του Βίκου
Το επιβλητικό Φαράγγι του Βίκου, μια μαγευτική τοποθεσία με μεγάλη οικολογική αξία. Το Φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα. Με μήκος 20 χλμ και μέγιστο ύψος 1000 μ. είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου. Το πλάτος του κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 μέτρα και οι πλαγιές του είναι κατάφυτες από σπάνια λουλούδια και βότανα . Το ποτάμι που το διασχίζει, ο Βοϊδομάτης έχει νερό από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο. Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.
Ο Ψηλορείτης
Η οροσειρά της Ίδης, πιο γνωστή ως Ψηλορείτης, βρίσκεται στο κέντρο της Κρήτης και καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του Νομού Ηρακλείου και του Νομού Ρεθύμνης. Ανάμεσα στις πολλές κορυφές του και τις παραφυάδες του κύριου ορεινού όγκου, ξεχωρίζουν οι πέντε μεγαλύτερες του που είναι ο Τίμιος Σταυρός (2456m), ο Αγκαθιάς (2424m), η Στολίστρα (2325m), το Βουλομένου (2267m) και ο Κούσακας (2209m). Μάλιστα η κορυφή του Τιμίου Σταυρού είναι μεγαλύτερη μόλις κατά 3m της ψηλότερης κορυφής των Λευκών Ορέων (τις Πάχνες), όντας έτσι το ψηλότερο σημείο της Κρήτης. Ο Ψηλορείτης προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις σε όσους προσπαθήσουν να τον γνωρίσουν καλύτερα, καθώς σε αυτόν μπορεί κάποιος να δει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά τοπία άγριας ομορφιάς. Μοναδικά σπήλαια, καρστικοί σχηματισμοί, βαθιά φαράγγια, μικρά οροπέδια, δάση, χωριά στην άκρη του γκρεμού και γυμνές αλπικές ζώνες συνθέτουν το ανεπανάληπτο σκηνικό στον Ψηλορείτη.