Ποιος δεν αγαπάει την μυρωδιά φρεσκοψημένου ψωμιού; Οι περισσότεροι αγοράζουμε έτοιμο ψωμί από φούρνο. Σίγουρα είναι νόστιμο, αλλά το σπιτικό έχει άλλη χάρη κι άλλη νοστιμιά! Ειδικότερα τώρα, όσο μένουμε σπίτι είναι ευκαιρία να πειραματιστείτε κι εσείς με τις ικανότητές σας στο ζύμωμα και είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, 4 εύκολες συνταγές, που μπορείτε να δοκιμάσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μαζέψτε τα απαραίτητα υλικά και ξεκινήστε το ζύμωμα!
1. Λευκό ψωμί
Για 1 ψωμί θα χρειαστείτε:
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 γρ. μαγιά ξηρή
- Χλιαρό νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ κοσκινίστε το αλεύρι και κάνετε ένα μικρό λάκκο στο κέντρο όπου θα προσθέτετε την ζάχαρη, την μαγιά και 100 ml. χλιαρό νερό. Στην συνέχεια, καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε το μπολ για 10 λεπτά σε ένα ζεστό σημείο.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 60° C Κελσίου για 10 λεπτά και κατόπιν σβήστε τον. Παράλληλα, ανακατέψτε ελαφρά τα υλικά που προσθέσατε στο μπολ. Έπειτα, αφού διαλύσετε σε 120 ml. νερό το αλάτι, το προσθέτετε σταδιακά ενώ ζυμώνετε για 3 λεπτά συνεχόμενα.
- Σε ένα στρογγυλό μπολ μετρίου μεγέθους, στρώστε μια καθαρή λινή πετσέτα και πασπαλίστε με αλεύρι. Τοποθετήστε μέσα το ζυμάρι και καλύψτε το με μια μεμβράνη. Αφήστε το μπολ μέσα στον φούρνο, που προθερμάνατε προηγουμένως, για 20 λεπτά.
- Προθερμάνετε ξανά τον φούρνο σας. Αναποδογυρίστε το ψωμί σε ένα δίσκο ψησίματος ή ταψί και ψήστε για 30 λεπτά στους 180° C Κελσίου και άλλα 8-10 στους 200° C Κελσίου.
2. Ψωμί ολικής άλεσης χωρίς μαγιά
Για 1 ψωμί θα χρειαστείτε:
- 450 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 75 γρ. μείγμα σπόρων (σουσάμι, ηλιόσποροι, λιναρόσποροι και κολοκυθόσποροι)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 1 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο
- 150 ml γιαούρτι
- 300 ml νερό
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα και τοποθετήστε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο ταψί που θα χρησιμοποιήσετε.
- Τοποθετήστε σε μπολ τα στερεά υλικά και ανακατέψτε. Στην συνέχεια, ανακατέψτε το γιαούρτι με το μέλι, το λάδι και το νερό και προσθέστε τα κι αυτά στο μπολ. Χρησιμοποιείστε την λαβή μιας ξύλινης κουτάλας για το ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσετε μια απαλή ζύμη. Αφήστε την να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
- Αδειάστε την ζύμη στην φόρμα ψησίματος και ψήστε για 30 με 45 λεπτά. Η ακριβής ώρα ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο, το ταψί κλπ, γι’ αυτό πρέπει να ελέγχετε κατά διαστήματα μετά τα 30 λεπτά. Tip: τοποθετώντας στην ζύμη μια οδοντογλυφίδα, αν βγαίνει στεγνή τότε το ψωμί σας είναι έτοιμο. Αφαιρέστε το ψωμί από το ταψί και το χτυπάτε από κάτω, αν ακούγεται κούφιο τότε είναι έτοιμο. Αν όχι ψήστε λίγο παραπάνω.
- Αλείψτε το ψωμί με λάδι (προαιρετικά) όσο είναι ζεστό και αφήστε το επάνω σε σχάρα να κρυώσει.
3. Ψωμί χωρίς γλουτένη
Για 1 ψωμί θα χρειαστείτε:
- 340 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 & 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 80 ml ελαιόλαδο
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 100 ml μπίρα, χωρίς γλουτένη
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα σε ένα μεγάλο μπολ. Στην συνέχεια, φτιάξτε ένα μικρό λάκκο στη μέση και ρίξτε το λάδι και το γιαούρτι, που έχετε αραιώσει από πριν με τη μπίρα.
- Ανακατέψτε με ένα ξύλινο κουτάλι για να ενωθούν τα υλικά και, έπειτα, ζυμώστε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Πλάστε ένα καρβελάκι και χαράξτε με ένα μαχαίρι από πάνω.
- Ψήστε για 40-50 λεπτά.
4. Ψωμί καλαμποκιού
Για 1 ψωμί θα χρειαστείτε:
- 600 γρ. αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις
- 400 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
- 25 γρ. μαγιά νωπή
- 500 με 550 ml περίπου χλιαρό νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
- Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ τα αλεύρια και ανακατέψτε. Σε ένα άλλο μικρότερο μπολ βάλτε τη μισή ποσότητα νερού και διαλύστε μέσα την μαγιά με ένα πιρούνι.
- Στο μεγάλο μπολ προσθέστε το αλάτι, το νερό με τη μαγιά, και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώστε καλά και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι ή λίγο ακόμα νερό. Θέλουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια.
- Πλάστε τη ζύμη σε μπάλα και σκεπάστε την μέσα στο μπολ με μια βαμβακερή πετσέτα. Αφήστε την σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά να φουσκώσει.
- Στην συνέχεια την ζυμώνετε για να ξεφουσκώσει. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα, μόνο ένα λεπτό περίπου.
- Λαδώστε καλά ένα ταψί φούρνου, φτιάξτε πάλι την ζύμη σαν μια μπάλα και τοποθετήστε την στο ταψί. Σκεπάστε την ξανά με την πετσέτα και αυτήν την φορά την αφήνετε για 1 ώρα να φουσκώσει πάλι.
- Ψήστε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C στον αέρα για 40 περίπου λεπτά. Βγάλτε το καρβελάκι από το φούρνο και το χτυπήστε το από κάτω. Αν κάνει έναν κούφιο ήχο είναι έτοιμο, διαφορετικά το αφήνετε να ψηθεί λίγα λεπτά παραπάνω. Τέλος τοποθετήστε το πάνω σε σχάρα να κρυώσει.
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!
Τελικά το λευκό ψωμί είναι καλό για την υγεία μας;